Werkstress! Wie heeft er geen last van? Misschien heb je te maken met een enorm veel targets, een eigenaardige werkgever, veel overuren of discriminatie op de werkvloer. Werkstress veroorzaakt verzuim, slechte productiviteit en in ernstige gevallen zelfs burn-outs. Hoe pak je werkstress effectief aan?
Werkstress ontstaat vaak als de werkdruk te hoog is of als andere werkfactoren niet goed zitten. Werkstress wordt ook wel psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd. Dit zijn enkele factoren die werkstress kunnen veroorzaken:
- Arbeidsdiscriminatie
- Vermoeidheid
- Pesten
- Seksuele intimidatie
- Werkdruk
- Agressie en geweld
- Slechte werksfeer
Als je te lang onder werkstress lijdt kan je er mentaal en fysiek aan ten onder gaan. Je kan last krijgen van hoofdpijn, chronisch vermoeidheid en slapeloosheid. Werkplezier zorgt daarentegen voor gezonde werkdruk die niet transformeert in ongezonde werkstress. Als mensen goed in hun vel zitten zijn ze uiteindelijk productiever!
Zo pak je werkstress effectief aan:
1 | Stel prioriteiten
Leer prioriteiten stellen, dit gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je mentaal meer rust krijgt. Sta in de ochtend even stil bij alles wat je af moet hebben die dag en maak dan een to do list, dit kan wat meer overzicht bieden. Probeer te reflecteren over het belang van elke taak. En wees vooral ook realistisch!
2 | Selectief met e-mail omgaan
Volgens onderzoek van RTLZ ervaart 53% van de mensen stress door mailtjes. Zo is het kantoorpersoneel gemiddeld meer dan twee uur per dag bezig met het lezen en verzenden van mails. Beperk deze e-mail stress door selectief om te gaan met je mailtjes. Niet alle e-mails die je ontvangt moet je à la minute beantwoorden. Begin met het laten liggen van emails waarin jij in de CC staat. Ook kun je je afmelden van nieuwsbrieven die je niet leest #rust.
3 | Stop met piekeren
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer zo min mogelijk te piekeren, vooral buiten werktijd. Lukt het niet om te stoppen met piekeren? Probeer voor jezelf in kaart te brengen wanneer je het meest piekert. Een handig trucje is om deze gedachten van je af te schrijven. Op deze manier breng je de gedachten letterlijk uit je hoofd en is er weer genoeg plek om in het moment te leven. Ook is het oefenen van mindfulness een manier om je gedachten de baas te worden.
4 | Zorg voor rust op werk
Wanneer je op een rumoerige werkplek zit, kan concentreren een enorme uitdaging zijn. Kijk of er rustige plekken zijn om te werken of kaart de afleidende factoren aan bij je manager. Goed kunnen concentreren is erg belangrijk voor je arbeidsproductiviteit. Jij wil toch ook voldaan aan het einde van de dag naar huis kunnen?
5 | Leer “nee” zeggen
Veel mensen vinden het lastig om “nee” te zeggen, vooral tegen een leidinggevende of dominante types op de werkvloer. Vind jij het lastig om nee te zeggen waardoor je geregeld niet toekomt aan je eigen werk? Bedenk dan bij jezelf dat je niet verplicht bent om op alles “ja” te zeggen. Vooral niet wanneer je hierdoor juist extra werkstress ervaart. Als je overvallen voelt door een verzoek van een collega kan je altijd bedenktijd vragen. Het leren zeggen van “nee” kan je uiteindelijk veel tijd en energie besparen!
6 | Ontspan na een lange werkdag
Na een lange drukke werkdag is het niet heel gek dat je moe, gestrest of gespannen bent. Wel is het belangrijk om gevoelens die voortkomen uit werkstress serieus te nemen. Zorg voor voldoende me time wanneer je thuis bent na een werkdag. Hoe je het liefst zorgt voor ontspanning is helemaal aan jou. Wat dacht je van een heerlijk warm bad, een fijn boek of een filmpje op Netflix? Of een uurtje yoga waardoor je helemaal zen je bed in kan duiken.
7 | Doe leuke dingen op vrije dagen
Of dit nou een drankje doen is met vriendinnen, schilderen of languit op de bank liggen, maak voldoende tijd voor ontspanning. Me time is erg belangrijk. Door leuke dingen te ondernemen krijg je minder het gevoel dat je leven alleen om werk draait. Ook kan dit erg ontspannend werken en je de energie geven om weer een nieuwe werkweek aan te gaan.
Ervaar jij zelf werkstress op je werk?
Meer over gezondheidszaken?
6x tips voor optimale concentratie op de werkvloer
Massaal werkverzuim door levensloopstress
Wat is een bore-out en hoe herken je deze?