Betrap jij jezelf er weleens op dat je zinloos aan het scrollen bent door nieuwsberichten? Filosoof Rolf Dobelli geeft vier redenen waarom continu nieuws lezen niet goed voor je is…
1. Sombere gedachten en gevoelens kunnen ontstaan door het lezen van nieuws
Het nieuws heeft invloed op ons, maar in 99% van de gevallen hebben wij geen invloed op het nieuws. Omdat nieuws meestal negatief is én we er geen invloed op hebben, kunnen gevoelens van machteloosheid over de ellende in de wereld ontstaan. Dit gevoel maakt ons somber en dat kan van invloed zijn op de dingen in ons dagelijks leven. Juist, de dingen waar we wél invloed op hebben.
2. Op de hoogte zijn van het laatste nieuws is tijdverspilling
We spenden zo'n 58 tot 96 minuten per dag aan het op de hoogte zijn van het laatste nieuws. Naast het lezen van nieuws, zijn we occupied met het verder klikken naar volgende nieuwsitems en dwalen we bovendien snel af. Ons brein heeft tijd nodig om opnieuw de (juiste) focus te leggen.
Hoofdzaken: verhalen en beelden uit het nieuws spoken vaak nog urenlang door je hoofd.
3. Nieuws zorgt voor stress en kopzorgen
Uit onderzoek van de American Psychological Association is gebleken dat de helft van de volwassenen stress ervaart door het lezen van aangrijpende en choquerende nieuwsverhalen. Door het consumeren van nieuws wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt, waardoor je lichamelijk stress ervaart. Ons brein is namelijk gevoelig voor negatieve informatie, en nieuws is eerder negatief dan positief.
4. Nieuws is weinig prikkelend voor je brein
Hoe meer je met het nieuws bezig bent, aan het scrollen bent op websites of social media kanalen, hoe vaker je de informatie slechts vluchtig tot je neemt. Hierdoor train je je hersenen om nieuws quick tot je te nemen en te multitasken. De hersengebieden die je gebruikt om diepgaand na te denken zet je juist op non-actief. Het vermogen je te concentreren op diepgaandere informatie, zoals het lezen van een boek of achtergrondverhalen, neemt af.
Uit onderzoek van de Universiteit van Tokio blijkt dat het brein van nieuwsjunkies veranderd. Hoe vaker je aan het 'nieuws-multitasken' bent, des te minder je de hersencellen gebruikt die je aandacht, morele overwegingen en impuls controle stimuleren.
Klik hier om het boek 'het nieuwsdieet' van Rolf Dobelli te bestellen.

Meer lezen over persoonlijke zaken:
Aan deze signalen merk je dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging
Wat is een bore-out en hoe herken je de signalen?
Donkere dagen beïnvloeden je werkgedrag