Er zijn nog maar weinig mensen die het bij één baan in hun leven houden, dus er is een grote kans dat ook jij een aantal keer van baan wisselt. En daar horen de nodige sollicitatiegesprekken bij. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want er worden weleens wat fouten gemaakt tijdens het solliciteren. Fouten waar jij van kunt – en gaat – leren. Dit zijn de meestvoorkomende fouten die je kunt maken tijdens een sollicitatiegesprek!
#1 Onvoldoende research doen naar het bedrijf
Doe altijd – ALTIJD – research naar het bedrijf en de functie waar je op hebt gesolliciteerd. Weet je met wie je het sollicitatiegesprek hebt? Doe ook research naar die persoon. Want dat doen zij ook bij jou. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en kun je alle vragen beantwoorden, niet alleen over jezelf, maar ook over het bedrijf.
#2 De eerste indruk…
De eerste indruk is ontzettend belangrijk. Kom je te laat of gaat je telefoon af tijdens het gesprek? Dan weet je waarschijnlijk al dat je niet door bent naar de volgende ronde… Maar ook je kledingkeuze kan je fataal worden. Je kunt beter te netjes gekleed zijn dan te casual. Ook je uiterlijke verzorging is een belangrijk puntje waar het nogal eens fout gaat (denk: zweetlucht, afgebladderde nagellak, etc.). Neem voor het gesprek een pepermuntje als je net koffie hebt gedronken. Ben je bang voor angstzweet? Zorg dat je niet teveel parfum gebruikt. Als je bang bent dat je niet lekker ruikt, doe je vaak teveel op. En dat kan juist weer als storend worden ervaren…
#3 Gebrek aan enthousiasme
Ben je weleens naar een sollicitatiegesprek gegaan waar je eigenlijk niet heel enthousiast over was? Dat gebeurt iedereen weleens. Probeer hoe dan ook enthousiasme uit te stralen. Misschien lijkt de baan tijdens het sollicitatiegesprek wel veel interessanter dan je van tevoren dacht toen je de vacature zag. Met een positieve uitstraling maak je alsnog een goede indruk! Als je vanaf het begin al ongeïnteresseerd overkomt, is het lastig om die eerste indruk weg te poetsen. Je kunt dan beter vol enthousiasme het gesprek aangaan en naderhand ‘nee’ zeggen. Geen enkele haring manager wil een nieuwe medewerker die niet gemotiveerd is.
#4 Having an attitude
Hoe zou jij het vinden als er iemand tegenover je zit die ontzettend uit de hoogte doet? Juist. Je gaat je er aan irriteren, en dat laat geen goede indruk achter. Vergeet niet dat degene met wie je het gesprek hebt ook je toekomstige collega wordt. Stel je bescheiden op en beargumenteer waarom je geschikt bent voor een job, maar probeer niet hoog van de toren te blazen.
#5 Teveel praten
Wanneer je je gesprek goed hebt voorbereid, kan je je carrièreplan uitvoerig pitchen. En door veel te vertellen praat je jezelf wel door het gesprek heen, toch? De klassieke valkuil tijdens een sollicitatiegesprek is om teveel te praten en niet te luisteren naar de vragen die je gesteld worden. Wat gebeurt er dan? Je bent zo gefocust op je ingestudeerde tekst dat je geen antwoord geeft die aansluit bij de gestelde vraag. Houdt de volgende punten in je achterhoofd:
- Zorg voor een natuurlijk verloop van het gesprek door je teksten niet op te dreunen.
- De hiring manager leidt en bepaalt de toon van het gesprek, niet de sollicitant.
- Vermijd dat je je gesprekspartner onderbreekt, wees daarom geduldig en wacht tot het weer jouw beurt is om te praten.
#4 Liegen en bedriegen
In het dagelijks leven is het al een no-go om te liegen, dus waarom zou je dan liegen bij je sollicitatiegesprek? Mensen liegen tijdens een sollicitatiegesprek het meest over hun skills en ervaringen, iets wat hoe dan ook uit gaat komen. Kan je niet zo goed overweg met Excel, maar is dat wel een must voor de functie waar je op solliciteert? Laat merken dat je bereidt bent om te leren, de kans is een stuk groter dat je dan aangenomen wordt.
#6. Klagen over je (vorige) werkgever
Grote kans er gevraagd wordt waarom je bij je huidige (of vorige) werkgever weggaat. Dit is niet het moment om te vertellen wat voor een zak je baas is, mensen houden niet van negatieve mensen. Ze gaan zich meteen afvragen wat je over hun zal zeggen als je de deur uitloopt.
#7. Geen vragen stellen
Tijdens een sollicitatiegesprek willen werkgevers zoveel mogelijk over je te weten komen, maar dit is ook hét moment voor jou om alles over je (hopelijk) toekomstige collega te weten te komen. Wees vooral niet bang om vragen te stellen, dat laat alleen maar zien dat je initiatief toont en écht geïnteresseerd bent in de baan!

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Lees dan ook deze artikelen:
Correct Nederlands schrijven | ‘Aanhalingstekens’
Wat is jouw werkpersoonlijkheid? Doe de DISC test
Tone it up! Zo ontwikkel je de perfecte spreekstem