Twijfel je of je écht tevreden bent over je huidige baan omdat er stiekem een stemmetje in je hoofd zegt dat dit toch niet helemaal is wat je wilt? Veel mensen denken pas na over hun carrière als het eigenlijk al te laat is. Maar wanneer is het dan tijd voor een carrièreswitch en hoe pak je dit aan?
Onderzoek
Als je echt heel erg twijfelt over wat er past bij deze fase van je leven, dan zul je eerst op onderzoek uit moeten. Ontdek waar je enthousiast van wordt en of dat past in deze fase van je leven en carrière. Maar denk ook na over je kansen op deze arbeidsmarkt.
Het zit in het ons DNA om uitdaging nodig te hebben zodat we ons blijven ontwikkelen. Dat we die uitdaging bijna automatisch in ons werk zoeken, heeft te maken met de westerse manier van leven. In de westerse cultuur definiëren je werk en status wie jij bent.
Denk tijdens je onderzoek naar een nieuwe carrière na over de volgende punten:
- Hoe kom ik ertussen?
- Hoe profileer ik?
- Past dit bij de levensfase waar ik nu inzit?
Hoe concreter je dit hebt uitgewerkt, hoe gerichter je kunt gaan solliciteren wat je kans van slagen zal vergroten.
Lees hier de grootste fouten die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt maken

Stappenplan
Als je eenmaal weet wát je wilt gaan doen, is het tijd voor een concreet en helder stappenplan. Dit kun je doen door de weg naar je nieuwe baan op te splitsen in kleine, haalbare stappen met uiteindelijk een duidelijke deadline.
Een voorbeeld van hoe een stappenplan eruit kan zien:
- Oriëntatie (contact zoeken met mensen die werken in deze branche, spreken met ervaringsdeskundigen);
- Opleiding (zoveel mogelijk informatie verzamelen, keuze maken inschrijven, opleiding volgen, afstuderen);
- Ervaring (Stage(s) volgen, proefprojecten toen, feedback vragen);
- solliciteren (motivatiebrief en CV maken, profiel op LinkedIn aanpassen).
Omscholing
Het idee van een carrièreswitch is dat je iets (totaal) anders gaat doen. Je neemt natuurlijk wel je ervaring uit je vorige werk mee, maar je gaat ook iets nieuws doen. De manier om je hierop voor te bereiden is eigenlijk door weer naar school gaan en een nieuwe studie te volgen. Dit hoeft niet te betekenen dat je letterlijk weer de schoolbanken in moet: tegenwoordig zijn er (lang leven internet) veel thuisstudies of studies die je gedeeltelijk vanuit huis kunt doen. Daarnaast zijn er ook werkgevers die opleidingen aanbieden, wat vaak staat aangegeven in de vacature.
Ga ervoor!
Veel mensen vinden het eng om uit hun comfortzone te gaan en blijven liever in hun veilige omgeving. Toch moet dit je niet tegenhouden om te gaan doen waar je écht gelukkig van wordt. Dat is de eerste stap en de belangrijkste vraag die je moet beantwoorden. Als je dit, aan de hand van je onderzoek, weet kun je stappen gaan ondernemen. En soms is de beste stap om er gewoon voor te gaan! Maar ga niet té impulsief te werk en denk goed na over je carrièreswitch and stick to the plan.
Meer over ambitieuze zaken:
Hoe overleef ik de eerste werkdag van mijn nieuwe baan?
Aan deze signalen merk je dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging
Promotie perikelen: dan ben je ineens de baas van je collega's