Een interview afnemen kan spannend zijn, voor degene die geinterviewd wordt, maar óók voor jou! Want hoe stel je iemand op z'n gemak? En welke technieken kun je gebruiken om het interview soepel te laten verlopen? Lees dan nu deze zeven tips om als een pro je interview te laten slagen!
1. Maak (oog)contact
De lijst met vragen die je hebt opgesteld kun je zien als een soort spiekbriefje. Wanneer je een gesprek aangaat met een vriend(in) ga je ook niet telkens een boekwerk erbij pakken. Door te kijken en luisteren naar de persoon zelf – in plaats van steeds naar je vragenboekje of geluidsopname -zal het interview minder lijken op een kruisverhoor.
Wanneer je de focus op de vragen legt, kan het gesprek stroever verlopen. Wél is het netjes om de interview vragen vooraf opgesteld te hebben, zodat je voorwerk hebt gedaan én je een leidraad hebt. Dit oogt professioneel en wanneer het gesprek stilvalt heb je altijd de vragen nog om op terug te vallen.
Tip: Probeer eens een interview te houden zonder voorbereidde vragen. Zet steekwoorden op een blaadje zoals: 'vroeger', 'opleiding' en 'je doelen'. Wanneer je in gesprek bent kun je de woorden even bekijken en het gesprek in grote lijnen sturen.

2. Betrek jezelf in het gesprek
Een interview wordt regelmatig gezien als een 'vraag en antwoord' gesprek, maar deze techniek hoef je uiteraard niet te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld ook iets over jezelf vertellen. Benoem dan wel een situatie die bij het interview past.
Een voorbeeld vraag: "Hoe verliep het opzetten van je eigen bedrijf?" Verander deze vraag nu in jouw situatie: "Tijdens het opzetten van mijn eigen bedrijf ging er een hoop mis. Volgens mij liep dit heel anders bij jou…" Op deze manier doe je een aanname die iemand dan kan beantwoorden en toelichten.
Deze techniek helpt – in de meeste gevallen – de geïnterviewde zich meer op zijn/haar gemak te stellen. Wellicht krijg je een persoonlijker verhaal en is het gesprek minder afstandelijk.
Tip: Lees hier hoe je een perfecte spreekstem creëert, handig voor jou én degene die je interviewt!
3. Begin het interview rustig
Niet iedereen is een open boek. Een interview met iemand die je nog nooit eerder hebt gesproken pak je anders aan, dan wanneer je een interview afneemt bij iemand die je al jaren kent. Begin formeel zodat je de kans op dichtklappen verkleint. Stel aan het einde – of wanneer het interview soepel verloopt wat persoonlijkere of zelfs privé vragen.
Start het interview bijvoorbeeld over:
- Hobby's
- Bereikte doelen
Door je gesprekspartner iets te laten vertellen wat hij/zij leuk vindt of waar hij/zij blij mee is, ga je positief het gesprek in. Net voor het einde van het gesprek kun je wat dieper op het gevoel of het onderwerp ingaan.
4. Vraag om voorbeelden
Tijdens een interview krijg je geregeld nietszeggende antwoorden. Deze antwoorden wil je natuurlijk ombuigen naar een zeggend antwoord. Om de achterliggende gedachte achter een antwoord te krijgen is het goed om te vragen of het antwoord uitgelegd kan worden. Telkens wanneer er een antwoord vaag is, kun je deze vragen stellen:
- "Wat bedoel je daar precies mee?"
- "Kun je hier een voorbeeld bij geven?"
- "Bedoel je …." (herhaal wat je denkt dat het antwoord/ de conclusie is)?
Blijft het antwoord nog steeds onduidelijk, dan kun je de vraag nog een keer in het gesprek stellen, alleen op een andere manier. Ga net zo lang door tot het antwoord duidelijk is. Zo dwing je de geïnterviewde concreet te antwoorden. Concretere antwoorden zorgen ervoor dat lezers zich beter met de tekst kunnen identificeren.
5. Doe research
Blijf bij het doel van je interview, maar probeer je gesprekspartner te verrassen met vragen die nog niet eerder zijn gesteld! Je kunt doormiddel van je zintuigen een hoop informatie opmerken.
Vragen die originele antwoorden opleveren voor in het interview:
- "Ik las dat… kun je dit verder uitleggen?" (tekst)
- "Ik merk op dat je veel bezig bent met… hoe komt dat?" (opmerking)
- "Ik zag een filmpje waarbij je …?" (beeld)
- "Ik hoorde op de radio dat…" (audio)
- "Ik las in een ander interview… klopt dit?" (tekst)
Wanneer je meerdere bronnen afgaat en eerdere interviews bekijkt kun je nieuwe vragen stellen. Door onderzoek te doen naar iemand, ben je bewuster aan het nadenken over de vragen. Wellicht poppen ze vanzelf op. Daarnaast is het professioneel om te weten waar je gesprekspartner zich mee bezig houdt. Let daarbij wel op dat je, ondanks je weet hoe iets zit, toch nog om uitleg vraagt. Op die manier hoor je het antwoord in de eigen woorden van de geïnterviewde.
6. Denk aan de doelgroep
Een interview schrijf je niet alleen voor jezelf. Houd daarom goed in je achterhoofd dat je schrijft voor een bepaalde doelgroep en het interview begrijpbaar moet zijn voor je lezers. Wanneer je weet wat je lezers willen weten, is het wel zo handig dat je deze vragen durft te stellen. Laat desnoods weten dat je de vraag stelt voor je lezers. Dit kun je doen door je lezers in een vraag te betrekken.
Zo betrek je de lezers bij je vragen:
- "Mensen plaatsen wel eens vervelende comments over je business lesstof. Wat vindt u daarvan?"
- Laat de expert zijn verhaal doen. Wees niet te slim en zeg eens: "dit snappen mijn lezers en/of ik niet, kun je dit uitleggen?"
- Blijf tijdens het interview vooral bij je onderwerp. Wanneer je gesprekspartner uitwijkt is het niet erg om het gesprek af te kappen. Je wilt natuurlijk niet overbodige informatie geven, als je lezers daar niet op zitten te wachten.
7. Laat stiltes vallen
Je gesprekspartner kan niet op een antwoord komen. Wat je moet doen is heel simpel: gebruik een stilte. Zo kan de geïnterviewde nadenken over het antwoord. Jij weet ook niet altijd alles in één keer.
Spreken is zilver, zwijgen is goud…
Door zelf comfortabel te zijn tijdens een stilte zal de persoon tegenover je zich ook minder ongemakkelijk voelen. Zie stiltes niet als een gesprek killer, maar juist als een geheim wapen die je kunt inzetten om je interview naar een hoger niveau te tillen!

Meer lezen over tips?
Geef je CV een upgrade met deze tips
Carrièretips voor elke millenial
5x tips om op tijd op werk te arriveren