Of het nu gaat over de koffie op het werk die niet te zuipen is óf over de baby van de buren die je voor de vierde nacht oprij wakker heeft gehouden door het gekrijs: bij je collega's kun je altijd terecht om lekker een potje ongegeneerd te klagen. En laat klagen met je collega's nou nét voor een betere werksfeer zorgen…
Lekker klagen
Niets of niemand lijkt je uit deze chagrijnige bui te kunnen krijgen, behalve een flinke klaagsessie met jouw favoriete collega's. Naast dat het fijn is om je hart zo nu en dan te luchten, bevordert het ook de werksfeer. Dr. Vanessa Pouthier, van de universiteit van Melbourne, die het recente onderzoek hierover uitvoerde, heeft aangetoond dat klaagsessies met collega's cruciaal zijn om de druk van de ketel te halen op de werkvloer. Vooral als je een drukke job hebt waar veel stress en frustratie bij komt kijken, is lekker klagen op de werkvloer een must.
Klagen heeft een positief effect op het team
Dr. Vanessa Pouthier kwam tot deze ontdekking nadat ze uitgebreid onderzoek naar de gewoonten van een team van verpleegsters, artsen en chirurgen in een Amerikaans ziekenhuis had gedaan. "Deze kleine klaagsessies veranderden de sfeer van een vergadering. Werknemers in het ziekenhuis konden hun frustraties kwijt over uitdagende patiënten, de drukte op de werkvloer en hun gezinssituaties", liet ze weten in een podcast ABC.
Het gevolg was dat het klagen een positief effect op het hele team had. Daarbij had ieder individu óók profijt van het klagen. Ze kregen er ineens een gemeenschappelijke vijand of vriend bij, kwamen achter dezelfde interesses of deelden dezelfde (werk) frustraties.
Lees hier waarom je collega's ook eigenlijk je beste vrienden zijn!
Ongeschreven regel
Dr. Pouthier ontdekte ook dat bij klagen op het werk een ongeschreven regel geldt: je klaagt niet (te veel) over een andere collega, maar alleen over problemen buiten het 'vaste' groepje. Als ze toch wilden zeuren op elkaar, waren de mensen die Dr. Pouthier observeerde meer op hun gemak met humor dan met zeuren. Ook duurden de klaagsessies (meestal) nog geen minuut. Duurde het klagen langer, was er de kans dat er werd overgestoken tussen de grens 'frustratie-uitlaat' en ' bron van depressie'.
Meer onderzoek over klagen
Om te weten wat werkgevers vinden van klagen op de werkvloer, is er nog meer onderzoek nodig. Toch zegt dr. Pouthier dat ze niet ziet hoe de mensen die ze bestudeerde kunnen leven zónder deze klaagsessies. Ze concludeert dat de sessies cruciaal zijn voor de team bonding. Bovendien betekenen die vijf minuutjes op een werkdag niet meteen een negatieve sfeer op de werkvloer. Klagen betekent vaak gewoon even je hart luchten om stress te verminderen en niet om gelijk om verandering te vragen.
Meer over werkvloerzaken
Ruim 40% verdenkt collega's van spijbelen onder werktijd
1 op de 3 heeft seks op de werkvloer
Wat is jouw werkpersoonlijkheid? Doe de DISC-test!