Als werknemer heb je verschillende rechten rondom vrije dagen. Weten waar je recht op hebt is soms best lastig. Op welke dagen heb je nou écht vrij en om hoeveel dagen gaat dit? Zin om er even tussen uit te gaan? Check dan nu je rechten en wie weet zit je binnenkort met een Margarita in je hand op een tropisch eiland!
Check je dagen in je arbeidscontract
Wanneer je onder een werkgever werkt heb je altijd recht op vrije dagen, ook wel vakantiedagen genoemd. Wanneer je op vaste dagen en uren werkt staan je vakantiedagen vermeld in je arbeidsvoorwaarden. De hoeveelheid vakantiedagen verschillen per werkgever. Je vakantiedagen hangen ook af van de uren die je werkt en de afspraken die in je contract staan. Ook dien je met je werkgever te overleggen hoeveel vakantiedagen je achter elkaar op mag nemen en of je vrij bent op officiële feestdagen. Vind je dat je te weinig vrije dagen hebt in een jaar? Dan zul je hierover moeten onderhandelen met je werkgever.
Flexibel arbeidscontract?
Wanneer je op verschillende tijden, uren of dagen werkt, kan je je aantal vrije dagen checken aan de hand van de volgende berekening:
Je kijkt naar het aantal uur dat je per week werkt. Deze uren vermenigvuldig je dan met 4. Wanneer je voor een bepaalde periode 32 uur per week werkt, dan heb je 32 x 4 = 128 uur per jaar aan wettelijke vakantie uren. Dat zijn 16 dagen van 8 uur.
De vakantiedagen kunnen op jaarbasis verschillen. Hoe meer uur je werkt in een jaar, hoe meer uren je kan pakken om lekker op het terras te zitten #wijnen. Aan de hand van onderstaande tabel kan je je vrije dagen naar rato berekenen:

Pas op wanneer je die wettelijke dagen op wilt sparen. Je wettelijke vakantiedagen zijn namelijk het jaar erop nog maar zes maanden geldig. Daarna vervallen ze. So don’t waste them!
Bovenwettelijke vakantiedagen
Kom je door het bekijken van de arbeidsvoorwaarden erachter dat je recht hebt op meer vakantiedagen dan het wettelijke minimum? Wat fijn! Dan is dat door je werkgever vastgelegd. Meer vakantiedagen dan dat de wet je geeft noemen we bovenwettelijke vakantiedagen.
Het mooie van deze dagen is dat je ze kan opsparen. Deze spaarsessie geldt dan – jammer genoeg – maar voor 5 jaar. Zijn de gespaarde dagen niet opgenomen? Dan vervallen ze. Dit is natuurlijk zonde, daarom is er ook de mogelijkheid om deze extra dagen – die je niet hebt gebruikt om te relaxen – uit te laten betalen. De wettelijke vakantiedagen mag je daarentegen niet uit laten betalen.
Feestdagen
Er zijn een aantal officiële feestdagen, hieronder vallen:
- Nieuwjaarsdag
- Goede vrijdag
- Pasen (eerste en tweede paasdag)
- Koningsdag
- Bevrijdingsdag
- Hemelvaartsdag
- Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag)
- Kerstmis (eerste en tweede kerstdag)
Werkgevers zijn niet verplicht werknemers vrij te geven op deze dagen. Er is namelijk geen wet die écht heeft vastgelegd dat werknemers op bepaalde feestdagen vrij horen te krijgen. Je hebt pas recht op een (doorbetaalde) vrije dag, als dit ook in de arbeidsovereenkomst staat.
Bij ziekte
Ben je ziek? Don’t you worry. Je opgebouwde wettelijke vakantie uren lopen gelukkig door. Ben je ziek tijdens de vakantie? Dan hoor je dit zo spoedig mogelijk te melden bij je werkgever. Zo kan hij of zij de dagen waarop jij ziek bent omzetten in ziektedagen. Na je ziekteverzuim kan je dan in overleg met jouw werkgever de vakantie-uren waarop je ziek was een andere keer opnemen.

Meer lezen over contractuele zaken?
Dit zijn de arbeidsvoorwaarden tijdens je zwangerschap
Zwangerschapsverlof als ZZP’er
Wat is jouw werkpersoonlijkheid? Doe de DISC test!